Schludny wygląd pracowników ma dla firmy wielkie znaczenie. Chodzi w tym przypadku o budowanie pozytywnego wizerunku, jak również o zaufanie, które w nowoczesnej gastronomii oraz hotelarstwie bywa podstawą prowadzenia biznesu.
Kiedy właściciele chcą
kupić zupełnie nową odzież dla pracowników, to koniecznie muszą wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii.
Skąpstwo może w skrajnych przypadkach stać się powodem poważniejszych kłopotów, dlatego zamawiając odzież dla kucharzy (), jak również innych pracowników kuchni trzeba kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem. Doskonałe jakościowo ubrania choć są droższe, to w czasie prania na pewno nie stracą na głębi kolorów ani też nie odkształcą się czy zmechacą. przy tym liczy się również krój stroju. Odzież dla hoteli w żadnym wypadku nie musi prezentować się jak elegancki ubiór wyjściowy, lecz, jak to będzie w przypadku niektórych pensjonatów, przypominać kostiumy z minionych epok.
Dostępne kolorystyka w zasadzie nie jest zbyt imponująca, lecz jej wybór trzeba dobrze przemyśleć. Kolor biały w kuchni to pewnego rodzaju tradycja, ale łamanie konwencji ma również i swoje plusy. Czarna odzież
ubrania robocze z nadrukiem firmowym dla kucharzy doskonale sprawdzi się podczas gotowania posiłków, ponieważ na strojach nie będzie widać mało estetycznych plamek np. po kompocie. Z kolei szarości to barwy zarezerwowane dla recepcjonistów i akurat w tym przypadku rozsądniej nie ryzykować z innymi kolorami. Niebieskawe uniformy to tymczasem idealna
garderoba dla pokojówek. Odzież dla hotelii w tym kolorze nieodparcie kojarzy się z higieniczną czystością, a tego rodzaju skojarzenia są tak czy owak bardzo pożądane.
Każdy dyrektor hotelu, nawet ten mało doświadczony, dobrze wie, że
zakup odzież dla personelu obejmuje też zamówienie dodatków.